Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Webinar: Blauwtong

Blauwtong leeft weer op. Sinds begin juli neemt het aantal besmettingen met blauwtongvirus flink toe. Ten opzichte van de blauwtong uitbraak in 2023 hebben we nu in 2024 te maken met een nieuwe uitbraaksituatie.

Om meer inzicht te krijgen in het verloop van de effecten van BTV-3-infecties op de gezondheid van gevaccineerde schapen en runderen voert GD een onderzoek uit in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Spreker Piet van Rijn, onderzoeker van WBVR geeft een toelichting op de huidige vaccinatie. Hoe zijn deze tot stand gekomen? En wat konden we ervan verwachten? René van den Brom, Europees specialist kleine herkauwers, en Katrien van den Brink, rundveedierenarts bij Royal GD, geven een update over de huidige blauwtongsituatie. Wat zien we? Wat weten we al? Welke vragen hebben we nog?​​​​​​​

Blauwtong is een niet-infectieuze virusziekte. Dieren kunnen elkaar niet onderling besmetten. De belangrijkste besmettingsroute is een steek van insecten van het type Culicoides (“knutten”). De ziekte kan voorkomen bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte. Elke verdenking van de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA. Het blauwtongvirus is niet besmettelijk voor mensen.
Sprekers

  • René van den Brom, dierenarts en Europees specialist gezondheidszorg kleine herkauwers 
  • Katrien van den Brink, rundveedierenarts
  • Piet van Rijn, onderzoeker WBVR

Tijdens het webinar worden de meest gestelde vragen behandeld. Je kunt een vraag indienen bij je aanmelding. Bij urgente vragen kun je direct contact met GD opnemen.

​​​​​​​
Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. Na inschrijving krijg je van ons een mail met een link naar het webinar. Het is ook mogelijk het webinar achteraf terug te kijken.​​​​​​​​​

Deel dit webinar